Valter Attila jól érezte magát és várja az Anglirut

Valter Attila

Jonas Vingegaard nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny 16. szakaszát, Valter Attila nagy munkát végzett a hegyen és 19. lett, Sepp Kuss pedig megőrizte első helyét az összetettben.

A hétfői szünnap után kedden a Liencres Playából induló kifejezetten rövid, 120,5 kilométeres táv jelentős része kisebb dombokat tartalmazott,  a végén viszont a bringásoknak meg kellett mászniuk a második kategóriás Bejest.

A rajt előtt röviddel érkezett a hír, hogy Valter Attila jumbo-vismás csapattársa, a belga Nathan van Hooydonck a reggeli órákban autóvezetés közben rosszul lett, balesetet szenvedett és kritikus állapotban szállították kórházba, ahol mesterséges kómában tartják a 27 éves kerékpárost.

Az etapnak változékony időben vágott neki a mezőny, hol esőben, hol napsütésben tekertek az elején a kerékpárosok, és a rövid táv miatt intenzív tempóban nem tudott kialakulni szökés. A jelentős részében a tengerpart közelében vezető út fele eltelt, mire hatan el tudtak tekerni, a Jumbo-Visma pedig a mezőny elejére állt. Noha az összetettben veszélyes bringás nem volt az élcsoportban, az első három pozícióját védő Jumbo-Visma csupán másfél percre engedte el a szökevényeket, Valter is sokat dolgozott csapatáért.

A zöld trikós ausztrál Kaden Groves a részhajrá megnyerésével gyarapította pontjait, majd leszakadt a szökésről, amelyet még a 4,8 kilométer hosszú, 8,8 százalék átlagmeredekségű Bejes előtt utolért a mezőny.

A 15 százalékos részeket is tartalmazó fal előtt tíz kilométeren keresztül egyre növekvő tempóban folyt a pozícióharc, a hegynek pedig Valter vezetésével mintegy harmincan vágtak neki. A Tour de France legutóbbi két kiírásának győztese, a dán Jonas Vingegaard 3,8 kilométerrel a cél előtt támadott. 

Vingegaard
Jonas Vingegaard

Többen igyekeztek követni őt, míg Valter maradt a csoportban az összetettben éllovas amerikai Sepp Kuss és a második szlovén Primoz Roglic mellett. Utóbbi az utolsó kilométerhez közeledve indult csapattársa után, ám Vingegaard utolérésére senkinek nem volt esélye, a dán így a Tourmalet-n aratott diadala után második etapsikerét ünnepelte, a győzelmet Van Hooydoncknak ajánlva, aki a hírek szerint felébredt a kómából. 

Összetettben Vingegaard fél percen belülre zárkózott a 29. születésnapját szerdán ünneplő Kusshoz képest, aki az utolsó métereken Roglic csoportjáról is lemaradt négy másodperccel, először mutatva némi gyengeséget a versenyen.

A Jumbo-Visma kerékpárosa 1 perc 35 másodperc lemaradással a 19. helyen tekert be a második kategóriás Bejesen kijelölt hegyi befutónál, összetettben pedig két pozíciót javítva a 20.

„Sokkal jobban éreztem magam, mint a legutóbbi pihenőnap után, sőt, nagyon jól éreztem magam” – értékelt az M4 Sport helyszíni stábjának a magyar bajnok, aki elmondta: kevesebbet pihent, mint az első szünnapon.

„Próbáltam szinten tartani azt a formát, ami összejött itt a Vuelta során” – fűzte hozzá.

Rámutatott: sikeresen kontrollálták a szökési kísérleteket, amelyben szerencséjük is volt, mivel az Ineos Grenadiers sem akart elengedni az elején egy erős csoportot, a végül eltekerő csoportról pedig tudták, hogy kordában tudják tartani. 

„Ez egy nagyon jó szakasz Primoznak is, Jonasnak is, láthattuk, hogy mind a ketten nagyon jól mentek” – szögezte le Valter, aki kitért egy másik csapattársára, a Vueltán most nem szereplő belga Nathan van Hooydonckra is, aki a reggeli órákban autóvezetés közben rosszul lett, balesetet szenvedett és az első hírek szerint kritikus állapotban szállították kórházba, ahol mesterséges kómában tartották. 

„Kicsit mindenkinek könnybe lábadt a szeme, talán nem is annyira kicsit. Én picit kevésbé ismerem Nathant, mint a srácok, a csapat fele most jött a Tour de France-ról, és egy ilyen hónap után nagyon összemelegszik az ember a csapattársával” – utalt Valter arra, hogy belga csapattársa ott volt a sárga trikót elhódító Vingegaard segítői között a francia háromhetes viadalon. 

„Nagyon örülünk, hogy jobban van, az utolsó emelkedőn kaptuk az infót, a fülünkre mondták, hogy felébredt. Látszik is, hogy mennyire egy család ez a csapat és hogy mennyire fontos hír volt ez, hogy az utolsó öt percben is van erre idő és plusz energiát ad. Pont Jonas támadott, mikor kaptuk az infót, szerintem óriási plusz erőt adott neki is, Primoznak is a végén, hogy támadjon”  – tette hozzá.

Meglátása szerint tökéletes csapatmunkát hajtottak végre, már az előző nap megbeszélték, hogy ha kontrollálható a szökés, akkor a szerdai és csütörtöki nehéz szakaszok előtt is megpróbálják megnyerni az etapot, mivel a közvetlen riválisoknak – mint például Enric Mas – nem annyira fekszik.

„Mindenhol meg kell próbálni időt adni nekik, ahol csak lehet, ezzel a mentalitással álltunk a szakaszhoz már tegnap is, ma pedig extra motivációt adott, hogy volt kiért küzdenünk.”

Szerdán a Ribadesellából induló 124,5 kilométeres etap második felében két első kategóriás emelkedő, majd a végén a legkeményebbnek tartott spanyol hegy, a legendás Angliru megmászása vár a kerékpárosokra. Valter előre tekintve elmondta: még soha nem tekert az Anglirun, így nagyon várja, különösen azért, mert nincs rajta nagy stressz.

„Nem nekem kell nyerni a holnapi szakaszt, meg ugye itt egyiket sem, így kicsivel könnyebb hozzáállni az etapokhoz, hogy amíg csak tudok, mint a mai nap is, megyek, aztán pedig onnan átveszik a kapitányaink a szerepet. Kíváncsi vagyok, hogy milyen ez a szakasz, biztos, hogy nagyon kemény, már a szintrajzot nézve is embertelen, nem is tudom, egy betonkeverő hogy tud felmenni ilyen meredeken, hogy tudtak egyáltalán utat építeni ilyen meredekségre, de megoldották. Örülök, hogy holnap ezt a legendás hegyet is kipipálhatom”

– beszélt Valter a 12,4 kilométer hosszú, 9,8 százalék átlagmeredekségű legendás hegyről, amelyen 1558 méteres magasságban lesz a befutó.

Vuelta a Espana

16. szakasz, Liencres Playa-Bejes, 120,5 km, hegyi befutó:
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 2:38:23 óra
2. Finn Fisher-Black (új-zélandi, UAE) 43 másodperc hátrány
3. Wout Poels (holland, Bahrain Victorious) 49 mp h.
…5. Juan Ayuso (spanyol, UAE) 1:01 perc hátrány
6. Enric Mas (spanyol, Movistar) azonos idővel
…8. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) a. i.
…10. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 1:05 p h.
…19. Valter Attila (Jumbo-Visma) 1:35 p h.

    Az összetett élcsoportja:
1. Kuss 57:18:10 óra
2. Vingegaard 29 másodperc hátrány
3. Roglic 1:33 perc hátrány
4. Ayuso 2:33 p h.
5. Mas 3:02 p h.
…20. Valter 44:30 p h.

    Szerdán a Ribadesellából induló 124,5 kilométeres etap második felében két első kategóriás emelkedő, majd a végén a legkeményebbnek tartott spanyol hegy, a legendás Angliru megmászása vár a kerékpárosokra. A 78. Vuelta a Espana vasárnap Madridban zárul.

(MTI)

Evenepoel javított a szombati hegyi szakaszon, Valter a 25. helyen ért célba